Vaderdag

Vaderschap is geen picknick. Soms wel, soms is het zo idyllisch als maar zijn kan. Dan is er serene rust, is iedereen volkomen begripvol en empathisch naar elkaar toe, en schijnt de zon terwijl er hutten worden gebouwd zonder dat iemand ook maar een splinter in zijn vinger krijgt. Dat is hoe we het graag zien, want dan is het mooi. De schoonheid zit in de zeldzame momenten dat het leven je droom benadert.

De werkelijkheid is rauwer. Minder picknick, meer code rood. De werkelijkheid kent teleurstelling, verdriet, tegenstrijdige belangen, ruzies, hersenschuddingen, hoofdwonden, allergische reacties, buitenstaanders met meningen, files, braken, diarree, boze buurmannen, instortende hutten, kopstoten, valpartijen, zieke moeders en dode zusjes. Wachten tot de storm gaat liggen is altijd mijn tactiek geweest. Maar dat hoeft niet, heb ik geleerd. Je kan ook de storm omarmen.

In dit gezin is een vader. Zo een die je iedereen gunt. Een die bij je komt liggen als je niet alleen in slaap valt. Een die je zooi opruimt als je over je bed, vloer, trap, en kattenbak heen braakt. Een die je draagt als je dat nodig hebt, een die je wiegt en voedt en kleedt en zesentwintig keer na elkaar jou de deur opnieuw dicht laat doen omdat jij meent dat hij niet goed dicht zat, ook als hij eigenlijk geen tijd heeft. Een die altijd op zoek is naar verbetering, omdat hij jou het allerbeste wil gunnen. Een die naar de andere kant van de wereld zou verhuizen als hij denkt dat jij daar gelukkiger bent. Een die lacht om je grappen, terwijl de rest verveeld kijkt. Een die je moeder op handen draagt omdat hij weet: het mooiste wat je voor je kinderen kan doen, is hun moeder gelukkig maken. Een vader die je allergrootste fan is, altijd, zonder twijfel.

Vaderschap is keihard werken. Ik zie het elke dag gebeuren. En dankzij de geweldigste vader ter wereld die toevallig ook nog met mij getrouwd is weet ik: je hoeft niet naar die idyllische picknick toe te werken. Want elke vader weet: die storm accepteren en langzaamaan ombuigen naar een zuchtje wind is ook genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.